Geschiedenis van het ballet

Ballet is ontstaan in de 15e eeuw in Italië. het woord "ballet" is afgeleid van het Italiaanse woord "ballo", wat dans betekent. Catherina de Medici bracht het ballet van Italië naar Frankrijk. Een van de eerste balletten was het "Ballet Comique de la Reine". Het werd uitgevoerd op een bruiloftsfeest op 15 oktober 1581 en bestond uit een mengeling van voordracht, zang en dans. De uitvoering duurde zes uur.

Aan de Franse hoven in de 16e eeuw ontwikkelde het ballet zich verder. Vooral Lodewijk XIV heeft voor een grote ontwikkeling gezorgd. Op zijn 13e jaar trad hij op in een ballet. Later stichtte hij de eerste balletschool (Académie Royale de Danse) ter wereld. Hier werden voor het eerst de vijf basisposities beschreven, Frans is nog altijd de taal van het ballet. Lodewijk XIV had als bijnaam "Zonnekoning" omdat hij zo goed de rol van de Zonnekoning in een ballet danste.

In de 17e eeuw mochten er alleen maar mannen meedansen in de balletten. Ook de vrouwenrollen werden door de mannen in vrouwenkleding gedanst. Ook dit veranderde Lodewijk XIV, hij liet voor het eerst, in 1681, vrouwen meedansen in een ballet.

Zonnekoning (Lodewijk XIV)

Daarna veranderde er ook nog veel in de dans. Zo kwamen er in de 18e eeuw balletten die een verhaal uitbeeldden. In deze zogenaamde "ballet d'action" werden minder zware en overdreven kostuums gedragen en ook de maskers verdwenen.

Eerste danseres met kortere rok Door het uitbreken van de "Franse Revolutie" in 1789 werden de hoofdpersonen in balletten steeds meer gewone burgers en gingen de uitgebeelde verhalen steeds vaker over gewone mensen. Doordat de burgers in Parijs ballet nog steeds zagen als iets van de adel vluchtten werkloze choreografen en dansers naar andere Franse provincies en andere landen, waardoor het ballet zich verspreidde.

De Romantiek (1820-1860) was één van de hoogtepunten in de dansgeschiedenis. Ook in deze periode had Frankrijk de meeste invloed op de ontwikkeling van het ballet. Er kwamen romantische, tragische en sprookjesachtige onderwerpen in de balletten. Omdat het soms moest lijken of de dansers en danseressen vlogen, moesten alle bewegingen er licht en sierlijk uitzien. In deze tijd werden de spitzen uitgevonden. Spitzen zijn speciale schoenen, waarmee je op de punt van je tenen kan dansen. Ook kwam er als nieuwe techniek dat de dansers de danseressen optilden, de zogenaamde lift. Omdat je voor deze nieuwe technieken makkelijker moest kunnen bewegen werd de kleding van de dansers en danseressen aangepast. Het werd normaal dat de dansers een maillot met een blouse droegen en dat de danseressen een tutu gingen dragen.

Zwanenmeer Ook in Rusland werd veel gedaan aan de ontwikkeling van het ballet. Catharina de Grote richtte het Keizerlijk Ballet op. Een hoogtepunt wordt gevormd door de komst van Marius Petipa, een Franse danser. Deze Franse danser die in 1847 naar St Petersburg ging, werd de tsaar van het Russisch ballet. Hij maakte de choreografie van 57 balletten, waaronder "de Schone Slaapster", "de Notenkraker" en "het Zwanenmeer". Hij werkte onder andere samen met de componist Tschaikowsky. Marius Petipa was de grondlegger van de Russische klassieke danstechniek, waarin de fijne Franse stijl gecombineerd werd met de expressieve Italiaanse stijl.