Giselle

Giselle is een heel oud ballet. De première vond plaats in 1841 bij "Het Ballet Van De Opera Van Parijs". De componist is Adolphe Adam.

Giselle speelt zich af in een dorp van wijnboeren aan de Rijn, waar de druivenpluk in volle gang is. Er zijn drie hoofdpersonen: Giselle, een boeren dochter, haar moeder en Giselles aanbidder, de boswachter Hilarion. Dan is er nog graaf Albrecht, die ook een belangrijke rol in het stuk heeft.

Giselle wordt verliefd op Albrecht, die haar in eerste instantie als avontuur beschouwd omdat hij verloofd is met de dochter van een hertog.

Het ballet begint wanneer Albrecht, vermomd als boer, Giselle verleidt. Hilarion vertrouwt hem niet en ontdekt het grafelijk wapen op Albrechts zwaard. Wanneer de hertog en zijn dochter tijdens een jachtpartij uitrusten in de boerderij van Giselle's moeder onthult Hilarion de ware identiteit van Albrecht. Hierop wordt Giselle waanzinnig van liefdesverdriet en doorboort zichzelf met Albrechts zwaard.
Na haar dood wordt Giselle opgenomen in het leger van de op wraak beluste Willi's (wraakzuchtige geesten van bedrogen maagden). Onder aanvoering van hun meedogenloze koningin Myrtha jagen de Willi's eerst Hilarion, die Giselle's graf wil bezoeken, de dood in. Ook Albrecht, die beseft dat hij echt van Giselle hield, moet het bij Giselle's graf ontgelden. Hij wordt echter gered door de zuivere liefde van Giselle, die zelfs tot over het graf reikt. Zij danst net zo lang samen met Albrecht totdat de klok vier uur slaat. Bij de eerste stralen van de zon moeten de Willi's namelijk terug zijn in hun graf. Zo overwint uiteindelijk Giselle's zuivere liefde het kwaad.

Klik hier om een videofragment van het ballet te bekijken. Klik hier om een tweede videofragment te bekijken.