Jazzballet

Bij de klassieke balletten ging het in eerste instantie om de passen. De hofdansen werden dan ook stap voor stap gedanst. Later ging men meer op de muziek letten en begon men te dansen op het ritme. De geschiedenis van het jazzballet is een verhaal van de strijd tegen de onderdrukking. De dansen en de muziek zijn een uiting van vrijheidsdrang, wat sinds de tijd van de slavernij een kenmerk van de negerbevolking in Amerika is.

Aan het begin van de jaren zestig werd er voor het eerst jazzballet opgevoerd in een theater, als apart stuk. Daarvoor kwam het jazzballet alleen voor bij shows, revues en musicals.

Het jazzballet verschilt van andere dansen door de veelvuldigheid. De dansers dansen individueel of gezamenlijk en alle ledematen worden bewogen in een voorwaartse beweging of op de plaats. De bewegingen worden beperkt door het vermogen van het lichaam van de danser en het ritme van de muziek.
Bij het jazzballet kunnen meestal dezelfde schoenen gedragen worden als bij het klassiek ballet en de kleding van het klassiek ballet kan meestal ook zonder enig probleem bij het jazzballet gedragen worden. Uiteraard verschilt de kleding in voorstellingen wel degelijk, en ook in de lessen dragen de dansers wel eens aangepaste kleding, die meer bij de soort dansen en muziek past.