Geschiedenis van de Tapdance

De komst van de slaven uit Afrika naar Amerika is van belang geweest voor de ontwikkeling van de tapdance. De Afrikaanse muziek heeft zich hierdoor vermengd met Westerse dans en muziek, waardoor onder andere de jazzmuziek en de tapdance zijn ontstaan.

Het vermoeden bestaat dat de "clog" dansen (een soort klompendansen) van de in de 19e eeuw naar Amerika geëmigreerde Ieren van invloed is geweest op de ontwikkeling van de tapdance.

De Ierse danshouding bestaat uit een gefixeerde houding van het bovenlichaam, waarbij de armen vaak rechtlangs het lichaam naar beneden hangen. Hierbij maken de voeten ingewikkelde ritmes door middel van het vlug en slepend aantikken van de voorvoet op de grond, het afwisselend aantikken met de voorvoet en hiel en het stampen met de platte voet ("tapping").

Omdat de Ieren in Amerika tot de armste bevolkingsgroepen behoorden kwamen zij veel meer in contact met de slaven dan andere geëmigreerde Europeanen, waardoor hun dans- en muziekstijlen zich konden mengen tot de tegenwoordige tapdance.

Tapschoen met ijzers In de tegenwoordige tapdance worden speciale schoenen gedragen. Deze schoenen hebben onder de hiel en onder de hak een plaatje ijzer, een zogenaamde "tap". Doordat er taps onder de schoenen zitten is het geluid van het tikken van de voeten veel beter te horen.
Tap voor de voorkant van een schoen De taps aan de voorkant en aan de achterkant van een schoen zijn verschillend van maat en vorm. Dit is omdat een schoen bij de neus niet dezelfde vorm heeft als een schoen bij de hak. Tap voor de hak van een schoen

Om te laten horen hoe het klinkt als er getapt wordt heb ik hieronder twee voorbeelden gezet.

Tapdance 1

Tapdance 2