Het Friese Paard

De geschiedenis van het Friese Paard
De Fries is een heel oud ras en is van Spaanse afkomst. Daar werd het oude Friese ras met Andalusiërs gekruist. In 1879 leek de Fries heel erg op het Groninger Paard. In 1913 zat het Friese Ras op zijn diepte punt. Er waren toen nog maar drie hengsten over. Een aantal liefhebbers van het Friese ras hebben toen met elkaar de vereniging 'Het Friese Paard' opgericht en zo de Fries van de ondergang gered. En het nog mooier gemaakt door het te kruisen met de Oldenburger.

Het uiterlijk van het Friese Paard

De Fries moet bijna helemaal zwart zijn om in het stamboek opgenomen te worden. Een Fries mag alleen een paar witte haren op zijn voorhoofd hebben. De Fries heeft gegolfde manen en staart, lang behaarde benen, blauwig, zwarte hoeven en een stokmaat die meestal ligt rond de 1.60 meter. De hals van de Fries is opgericht en rond. Hij heeft een fiere houding.

Het karakter van het Friese paard
De Fries is een intelligent paard en is makkelijk in de omgang. Toch is het paard heel gevoelig. De Fries is een veelzijdig paard dat in vele disciplines kan worden ingezet, ondanks zijn bouw.

Het gebruik van het Friese Paard

De Fries wordt voornamelijk gebruikt als koetspaard, vooral voor de Friese sjees. Ze worden ook vaak gebruikt op concoursen, door hun mooie uiterlijk. Het Friese paard is ook zeer geschikt als rijpaard, circuspaard en voor de vrijheids dressuur. Eigenlijk wordt het Friese paard voor alle takken van de paardensport gebruikt, behalve voor racen en springen.