Shetlander

De geschiedenis van de Shetlandpony

Duizenden jaren geleden, voordat de Britse eilanden in de laatste IJstijd los raakten van het vaste land, leefde er in dat gebied al een primitief soort paard. Ongeveer 1000 jaar VC, in de bronstijd, werden de eerste boten gebouwd die groot genoeg waren om vee in te vervoeren. Toen werden waarschijnlijk Scandinavische paarden ingevoerd in het gebied van de Shetlandpony. Ook waarschijnlijk had de Shetlandpony toen wat bloed van de Toendrapony door zijn aderen stromen. De Shetlanders zijn zo sterk geworden door de invloed van de sterke pony's van de vikingen.

De Shetlandpony in de mijn
In de negentiende eeuw moesten ook vrouwen en kinderen in de mijnen werken. Toen de wet dit verbood moesten de Shetlandpony's in de mijn werken. De Shetlandpony's werden naar beneden ,in de mijnschacht, gebacht als ze drie jaar waren en ze mochten er pas weer uit als ze dood waren. In die tijd is de Shetlandpony tot een zwaardere pony gefokt.

De Amerikaanse Shetlandpony

In 1885 importeerde Eli Elliot 75 Shetlandpony's in de Verenigde Staten, in Indiana. Nog geen 3 jaar daarna werd de American Shetland Pony Club opgericht. Meteen wilden de Amerikanen het ras "verbeteren" door het te kruisen met de Hackney. Ze introduceerden ook Arabisch bloed en gingen de Shetlandpony's kruisen met kleine Arabische Volbloeden. Wat nu een Amerikaanse Shetlander heet heeft dan ook niet veel meer te maken met de Shetlandpony van de Britse eilanden. De Amerikaanse Shetlander heeft nog wel de weerstand en den lange manen van de Britse Shetlandpony.

Het karakter van de Shetlandpony
De Shetlandpony heeft over het algemeen een rustig karakter en is heel intelligent. Ze hadden anders ook niet in de mijnen kunnen werken. De Shetlandpony past zich overal aan aan en heeft geen moeite met de moeilijkste omstandigheden. Hij heeft zo nu en dan wel aardig wat streken. Dan kan hij behoorlijk koppig zijn!

Het uiterlijk van de Shetlandpony

De Shetlandpony heeft een rond lichaam, een levendige blik, een zachte, donzige vacht en lange manen, waardoor hij veel op een knuffel lijkt. Hij heeft een breed voorhoofd en een korte neus. De Shetlandpony heeft verder als kenmerken: ingetrokken schoften, een korte rug, brede lendenen, overvloedige manen, korte ledematen en sterke hoeven.
De Shetlandpony mag alle kleuren hebben. Maar de meest voorkomende kleur is zwart. Hij mag max. 1.07 meter hoog zijn.